802.11ac
Beter bekend als Wi-Fi 5, uitgebracht in 2012. Inmiddels zwaar verouderd en toe aan vervanging.
802.11ax
Technische term voor Wi-Fi 6(E) en uitgebracht in 2018. De meeste apparaten (70% of hoger) gebruiken op dit moment nog deze standaard(en).
802.11be
De nieuwste Wi-Fi standaard, Wi-Fi 7! Zo’n 3% van de apparaten gebruikt deze nieuwste standaard en deze biedt de hoogste snelheid.
802.1x
Algemeen wachtwoord? Nee joh, jij gebruikt radius authenticatie om op persoonsniveau in te loggen op de Wi-Fi en/of bekabeling.
802.3af
Beter bekend als PoE. De originele Power over Ethernet standaard waardoor je stroom (15.4W) over een netwerkkabel kan meegeven. Vet handig.
802.3at
Deze zie je vaak als PoE+. De nieuwere standaard met méér stroom (30W) voor zwaardere Wi-Fi zenders of camera beveiliging.
802.3bt
De nieuwste standaard voor stroom over een netwerkkabel is PoE++. Deze standaard kan tot 90W aan stroom leveren voor grote apparaten.
WPA2/3
Dit is de standaard waarmee je het algemeen wachtwoord van je Wi-Fi versleutelt. WPA2 is inmiddels onveilig, maar WPA3 is nog niet door alles ondersteund. Gebruik die laatste waar kan!
2.4GHz
3 (niet overlappende) kanalen. Dit is de oudste frequentie van Wi-Fi. Inmiddels in drukke steden nagenoeg onbruikbaar door interferentie.
5GHz
8 (niet overlappende) kanalen en 8 (niet overlappende) DFS kanalen. Stuk beter dan 2.4Ghz, maar wél veel kanalen met weerradar en inmiddels al veel interferentie.
6GHz
24 (niet overlappende) kanalen. Bijna geen interferentie, geen DFS. 6GHz is de toekomst van Wi-Fi! Beschikbaar vanaf Wi-Fi 6E en 7.
Roaming
Roaming is het (hopelijk) soepel overschakelen van de ene wifi zender naar de andere zender. Bijvoorbeeld als je verplaatst in een pand.
Band Steering
Band steering is het ‘dwingende’ mechanisme van Wi-Fi zenders om apparaten op een andere bandbreedte te laten verbinden. Apparaten doen dit zelf al, dus beter schakel je het in de Wi-Fi zender uit.
Kanaal
Wi-Fi kanalen zijn de frequenties waarop je een Wi-Fi zender kan instellen. Voor 2.4, 5 en 6Ghz zijn er allerlei verschillende kanalen. 6Ghz heeft de meeste kanalen, 2.4Ghz de minste.
Kanaalbreedte
Elke Wi-Fi zender heeft een ingesteld kanaal. Maar je kunt ook de breedte van dit kanaal instellen. 20Mhz is het kleinste, 320mhz (16x 20Mhz) is het breedste. Hoe breder, hoe sneller; in het kort.
Interferentie Co/Side
Hoe breder het kanaal, hoe minder kanalen er over blijven zonder overlap! Dat zorgt voor interferentie. Overlappende zenders (Co-Channel) en aangrenzende kanalen (Side-Channel) interferentie zorgt voor problemen.
TX Power
Beter bekend als zendvermogen. Niet alleen de kanaalkeuze en de breedte kan voor problemen zorgen. Ook een te hoog of te laag zendvermogen kan problemen met Wi-Fi veroorzaken. Meten is weten en minder is meer!
DFS
Dynamic Frequency Selection is vréselijk! Maar helaas verplicht op de 5Ghz band om ruimte te maken voor weer/vliegtuigradar en militaire toepassingen. Dit zorgt ervoor dat je 5GHz kanaal tijdelijk niet gebruikt mag worden.
MIMO
Het aantal kanalen waarmee een apparaat met een antenne van een Wi-Fi zender kan verbinden heet MIMO. De meeste apparaten en zenders hebben twee kanalen voor download en twee voor upload (2x2 MIMO).
Site Survey (SiSU)
Een Wi-Fi meting op locatie geeft inzicht op een plattegrond in de dekking, interferentie en problemen. Op basis hiervan is ook een Wi-Fi ontwerp te maken.
Wil je nog meer weten over Wi-Fi? Kijk dan ook zeker eens naar de gelinkte artikelen, of scroll eens door onze kennisbank. Ben je nou echt leergierig, stuur ons even een berichtje! Dan doen we een koffie afspraak en kunnen we kijken wat Greatwaves voor jouw bedrijf kan betekenen.