Industry 4.0 is het slimmer maken van machines en productieprocessen. En wat wordt er bedoeld met “slimmer maken” vraag je je misschien af: apparaten slim maken, door ze te verbinden aan het internet waardoor er data verzameld kan worden wat weer bruikbaar is voor het productieproces. Slimme apparatuur is bij het grote publiek al beter bekend in de vorm van smart home producten. Een slimme verwarming, deurbel of kattenbak bijvoorbeeld.
Een nieuwe industriële revolutie?
Het slimmer maken van machines wordt een nieuwe industriële revolutie genoemd. Waar de voorgaande revoluties gingen over stoommachines, het ontstaan van de productielijn en automatisering, gaat Industry 4.0 over een combinatie van productieapparatuur slimme sensoren geven, robotisering en artificial intelligence (AI).
Welke voordelen brengen deze ontwikkelingen?
Deze revolutie zorgt voor een hogere efficiëntie, kostenbesparing en een hogere productiviteit. Dankzij sensoren in productie apparatuur bijvoorbeeld kan het productieproces gemakkelijk gemonitord worden
De sensoren worden via het lokale netwerk verbonden. Hiermee kan de data die verzameld wordt ook weer geïnterpreteerd worden en wordt het productieproces in kaart gebracht. Hiermee wordt het direct duidelijk waar efficiëntie verloren gaat en wat er verbeterd moet worden. De downtime (de tijd dat een productieproces stilstaat) daalt hiermee, de productiviteit stijgt en de kwaliteit van producten stijgt ook waardoor de kosten voor productiefouten dalen. Werkplaatsen worden er ook nog eens veiliger door omdat menselijke handelingen afnemen en de fouten die daarbij komen kijken ook minder worden. Super Lean Six Sigma dus, om maar even een krachtterm te gebruiken :).
Waarom is een krachtig netwerk belangrijk binnen deze ontwikkelingen?
Omdat gegevensuitwisseling tussen productie apparatuur soepel moet verlopen, is een netwerk dat strak gemonitord wordt erg belangrijk. Als het netwerk instabiel is kan er data verloren gaan wat het proces weer beïnvloedt. Er is ook een kans dat wanneer het netwerk offline is, de apparaten niet kunnen werken, binnen de logistiek bijvoorbeeld. Vrij vervelend als het hippe nieuwe online pick-order systeem niet meer bereikbaar is, dan staat je proces stil.
Voorbeelden uit de praktijk met klantcases
Bij verschillende klanten van ons zijn we al mooie Smart Industry situaties tegengekomen die voor een optimalisatieslag hebben gezorgd. Ik neem jullie mee naar drie van onze klanten: Werkman Hoofcare, Crisp en Van Boven.
Werkman Hoofcare
Bij Werkman Hoofcare worden al sinds 1909 hoefijzers gemaakt. Op dit moment horen ze bij de grootste leveranciers van hoefijzers ter wereld. Het proces van hoefijzers maken is met de jaren geoptimaliseerd. En sinds een aantal jaren controleert Werkman Hoofcare met sensoren de temperatuur van de hamers waarmee ze hoefijzers smeden. Door het bijhouden van deze temperatuur kan er wel tot 40% stroom worden bespaard. Beter voor het milieu en de portemonnee dus! Ook vermindert deze monitoring van de temperatuur productiefouten die ontstaan door onjuiste temperaturen waardoor afvalstromen weer dalen.
Crisp
De online supermarkt met echt knettervers eten en in die koelcellen van Crisp wordt er super strak gemonitord op temperatuur. Wordt het te warm? Dan gaan alle alarmbellen af zodat derving van voedsel geminimaliseerd wordt. Ook toont het ineffectiviteit aan binnen de koelcel waarmee er weer stroom kosten bespaard kunnen worden omdat er op tijd geschakeld kan worden als er iets mis is zoals ijsvorming binnen de koelsystemen bijvoorbeeld.
Van Boven Kunststoffen
Lichtkoepels, lichtplaten, lichtstraten en glas. Alles om er voor te zorgen dat er genoeg daglicht in jouw woning komt! Van Boven Kunststoffen heeft het hele order picking systeem op de schop gegooid. Sinds kort hebben ze nieuwe handterminals (Personal Digital Assistants met Exact Synergie). Dankzij deze handterminals is het dit order picking systeem gedigitaliseerd waarmee er realtime precies bekeken kan worden hoeveel eindproducten er per fase op welke plek in het magazijn zijn.
Wat heeft een productiebedrijf nodig om de stap te maken naar Industry 4.0?
Natuurlijk moeten je productie apparatuur sensoren hebben die een internetverbinding ondersteunen, anders kan er onderling niet gecommuniceerd worden tussen apparaten. Dus, sensoren beschikbaar? Dan is het nu tijd voor het netwerk. Het netwerk moet dan aan de volgende punten voldoen:
- Voldoende bandbreedte: voldoende bandbreedte zorgt ervoor dat gegevensuitwisseling tussen apparaten soepel verloopt. Als er onvoldoende bandbreedte beschikbaar is kan er data verloren gaan, dit noem je packet loss.
- Een lage latency op het netwerk. Latency verwijst naar de tijd die nodig is voor data om van a naar b te verplaatsen via een netwerk. Dit wordt uitgedrukt in milliseconden. Hoe lager de milliseconden, hoe sneller data over het netwerk verplaatst.
- Een hoge betrouwbaarheid van je internetverbinding. Een glasvezelverbinding heeft meestal een betrouwbaarheidspercentage van 99,9%. Dit houdt in dat de verbinding, op jaarbasis 8 uur en 41 minuten offline kan zijn. Is dit nou te lang voor jullie? Bouw dan redundantie in en leg een extra glasvezelverbinding, het liefst via een andere route aan. Dit verhoogt gemiddeld gezien het betrouwbaarheidspercentage naar 99,99% en betekent 52 minuten downtime op jaarbasis. Ook is het verstandig om over noodstroomvoorzieningen na te denken zodat het productieproces niet stil gaat staan. Als je er dan ook voor zorgt dat het netwerk Power over Ethernet ondersteund, dan blijft het netwerk ook online bij een stroomstoring in het pand.
- Beveiliging: omdat er gevoelige data over het netwerk wordt uitgewisseld, moet het netwerk beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Daarom moet er een krachtige firewall worden gebruikt die ongewenst verkeer van buitenaf tegenhoudt.
Dus hebben jullie productieapparatuur met sensoren, gebruiken jullie veel IIoT op het netwerk en is een hoge uptime belangrijk voor jullie? Gebruik dan deze tips om een krachtig netwerk te bouwen. Geen idee waar je moet beginnen? Bel ons dan gerust 🙂