1. Gebruik glasvezel/coax
Het gemiddelde thuisnetwerk kan nogal eens volstromen. Vooral als het hele gezin het netwerk gebruikt. Een kind zit op Netflix, het andere kind op Disney+ en papa en mama Skypen beiden met collega’s. Heb je wel de juiste internetlijn om dit te faciliteren? Check je abonnement!
Dat kan bijvoorbeeld via www.internetten.nl daar kun je zien of je op dit moment het beste aanbod hebt. Veel mensen letten op het aantal ‘Mbps’, maar dat zegt niet alles: de technieken VDSL, 4G en ADSL halen vaak de beloofde snelheden niet. Je betaalt bijvoorbeeld voor 100Mbps, terwijl je in werkelijkheid misschien maar 40Mbps haalt.
Dus voordat je je blind staart op Mbps, moet je de juiste techniek uitkiezen. Bij Greatwaves adviseren we glasvezel- en coaxverbindingen. De meeste mensen kunnen hier goed mee uit de voeten.
2. Check of je internetprovider snelheidsbeloftes nakomt
Oftewel: levert jouw internetprovider de beloofde snelheid? Dit kun je eenvoudig controleren met onze speedtest. De test werkt het beste als je modem met een netwerkkabel aan je computer is verbonden.
Vergelijk de behaalde snelheid met de belofte van je provider. Zit je bijvoorbeeld op 20 Mbps terwijl je provider je 50 Mbps belooft? Dan is het tijd om je provider te bellen.
3. Zorg voor de juiste down- en uploadsnelheid
Welk abonnement je moet hebben, ligt er maar net aan wat je ermee doet! Om precies te zijn: hoeveel je downloadt en uploadt. We onderscheiden 3 categorieën. Hoeveel heb jij nodig?
- Tot 50 Mbps down- en upload
Voldoende voor een klein gezin. Hiermee kun je op 1 tv Netflix kijken en tegelijkertijd door je social media scrollen. - Tot 100 Mbps down- en upload
Geschikt voor een gezin met kleine kinderen. Hiermee kun makkelijk Netflixen op meerdere tv’s tegelijk. - Alles boven 100 Mbps down- en upload
Netflixen en gamen zonder gedoe. Supersnel 4K HD tv-kijken en tegelijk Skypen? Geen probleem!
Vergeet de uploadsnelheid niet! Werk je bijvoorbeeld veel in de Cloud, zoals Google Drive of iCloud? Dan is het verstandig om een abonnement met een hoge uploadsnelheid te kiezen.
Als je een maandelijks abonnement hebt kun je die dus gerust voor een paar thuiswerk maanden upgraden. Zorg er wel voor dat je de extra snelheid echt nodig hebt, anders is het zonde van je geld.
4. Verbeter je signaal met een wifizender, niet met een repeater
Bij een slecht signaal kopen mensen vaak extenders of repeaters, omdat dit een goedkope oplossing lijkt. Maar erg effectief is het niet. In de praktijk halveren ze je wifi-snelheid omdat ze niet kunnen luisteren en zenden tegelijk. Check dit door een wifitest als je verbonden bent met je extender en je zult zien dat het langzamer is dan wanneer je direct verbonden bent met je router. Koop liever een bekabelde wifi-zender. Deze kun je tegenwoordig betaalbaar bij kopen bij je internetleverancier.
Hoeveel wifi-zenders heb je nodig?
Dat hangt af van de grootte van je huis en de sterkte van de wifi-zender. Een zender kan gemiddeld 50 tot 100m2 van wifi voorzien. Dus als je huis groter is, heb je wellicht meerdere zenders nodig.
Let op: je kunt deze wifi-zenders draadloos met elkaar verbinden. Dit heet Mesh. Dit werkt in SOMMIGE huizen goed, maar als het niet goed werkt moet je toch echt kabels gaan trekken.
Zelf plaatsen of laten installeren?
Je kunt wifi-zenders zelf ophangen, of (tegen betaling) laten installeren. Wil je het zelf installeren? In dit handige Coolblue-overzicht zie je welke spullen je in huis moet halen, zonder al te technisch te worden.
Waar plaats je de wifi-zender?
Plaats ‘m op een handige plek voor het beste resultaat! Wifi verspreidt zich als een paraplu. Plaats de zender aan het plafond voor optimaal internet.
Kies een strategische plek uit, in de buurt van waar je de wifi het meeste gebruikt. Pro-tip: onderschat de wc niet ;-). Voor de meeste mensen zal de beste positie middenin het huis zijn.
5. Verander je wifi wachtwoord
Het lijkt simpel, maar weet jij precies wie jouw wifi-netwerk gebruikt? Het kan zijn dat je wachtwoord ergens op een briefje staat, dat de buurman er (zomaar per ongeluk) gebruik van maakt of dat er iets op je netwerk zit waar je niet vrolijk van wordt.
Verander daarom je wifi-wachtwoord om de paar maanden. Het is niet alleen veilig, maar zorgt er ook voor dat er minder mensen op je netwerk zitten. Dan hou je meer snelheid over voor jezelf.
6. Verander je wifi kanaal
De juiste wifi-zender heeft veel effect op je internet. Bij klanten op locatie meten we de situatie met antennes en software, maar gelukkig is er ook een oplossing voor thuis!
Android
Voor Android is er een superfijne gratis app beschikbaar: Wifi Analyzer. Hiermee kun je zien hoe druk het in de buurt van jouw huis is en kun je een rustig kanaal uitkiezen. Daar kan je daarna je router-instellingen op afstemmen.
MacBook
Voor de iPhone is er helaas geen app die dit kan, maar voor je MacBook wél. Dit doe je door met de alt-toets op je wifi-icoontje te klikken en naar wifi-probleemoplossing te gaan. Hier kun je bij de hulpprogramma’s (Tabblad Prestaties) vinden welke wifi-netwerken het beste zijn om te gebruiken.
In het kort komt het hierop neer: gebruik een wifi-kanaal dat door weinig mensen gebruikt wordt. Dit kun je altijd instellen in het apparaat dat de wifi uitzendt. Zoek de instructies even op in de handleiding van het desbetreffende apparaat.
7. Zorg dat je een goed modem hebt
Je kunt een ontzettend dure internetlijn hebben, maar als je modem niet goed is, heeft die dure internetlijn geen zin. Over het algemeen geldt: hoe ouder het modem, hoe trager de verbinding.
Vervang je modem ongeveer iedere 3 jaar. Heb je nu een hele oude? Bel dan even je internetleverancier, je krijgt vaak gratis een nieuwe opgestuurd. Dan heb je gelijk ook weer betere wifi :-).
8. Zorg dat het niet aan je apparatuur ligt
Ook al heb je een internetabonnement voor 5GHz, veel oudere apparatuur ondersteunt alleen oudere technieken (2,4GHz). Dit kan ervoor zorgen dat je niet alles uit je netwerk haalt wat erin zit. Nieuwere apparatuur heeft vaak een nieuwere netwerkkaart, waardoor je nieuwere wifi-technieken kunt gebruiken.
Tip: splits je netwerk op. Gebruik 5GHz voor de snelle apparaten, en 2,4GHz voor de langzame. Elke leverancier heeft op hun website een handleiding staan hoe je dit doet.
Verander de naam van 2,4GHz naar: ‘voor slome apparaten’, dan zie je precies welke apparaten oud zijn, want die zien alleen dat netwerk. 5GHz blijft dan beschikbaar voor je snelle apparaten. Zo vertragen de trage apparaten je snelle netwerk niet :-).
9. Zet je elektronische apparaten niet naast je router of access point.
Elektronische apparaten kunnen het wifi-signaal verstoren. Zorg daarom voor minimaal 30 cm afstand tussen de apparaten en je router. Bekende wifi-vertragers zijn babyfoons, alarmsystemen en weerstations. Schakel ze uit als je ze niet gebruikt.
10. Gebruik een netwerkkabel
Verbeter je internet! Lukt het nou écht niet om je signaal te verbeteren, maar moet je toch knallen voor je werk? Vergeet de ouderwetse kabel niet. Het ziet er niet mooi uit, maar het kost weinig en je kunt er de komende weken wel even mee vooruit.
Hopelijk kun je met deze tips je wifi flink verbeteren en mogen we binnenkort allemaal weer naar buiten! Succes!