Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 3 dec 2024

Wat is een Ekahau Wi-Fi design?

Wi-Fi metingen met Ekahau

Jouw bedrijf verhuist naar een nieuw pand en daar moet natuurlijk Wi-Fi geïnstalleerd worden. Wij zorgen er altijd voor dat we vooraf een Wi-Fi design maken. Maar wat is een Wi-Fi design nou eigenlijk? En waarom nemen we hier tijd voor? Dat gaan we je vandaag uitleggen!

Wat is een Ekahau Wi-Fi design?

Een Wi-Fi design is eigenlijk de blauwdruk voor je zakelijke internet. Hiermee breng je alles in kaart wat invloed kan hebben op je Wi-Fi-ervaring. Zonder goed plan kan je Wi-Fi al snel vastlopen waar je het juist nodig hebt. Met een Wi-Fi design weet je precies waar bijvoorbeeld extra access points nodig zijn om dode zones te voorkomen. Het is dé stap om te zorgen dat je internet niet alleen werkt, maar ook soepel blijft draaien, zelfs als je team groeit of als er veel werknemers tegelijkertijd online zijn.

1. Je krijgt een virtuele simulatie van je pand.

Wellicht denk je; hoe moeilijk kan het zijn? We maken een plan, checken hoeveel bandbreedte er nodig is, welke kabels er gebruikt moeten worden, noem maar op. Maar, alles wordt netjes uitgevoerd en geïnstalleerd, en dan… het werkt niet zoals gehoopt. Bepaalde ruimtes hebben amper bereik, of het signaal hapert. Zonde van je tijd, geld en moeite, toch? En als je dit meerdere keren moet oplossen, wordt het pas echt een frustrerend en duur probleem.

Daarom is een simulatie van je pand zo belangrijk, je kunt beter meten dan continu gokken. Met een Wi-Fi design krijg je eigenlijk een sneak peek van hoe je netwerk zal presteren, nog voordat je ook maar een kabel hebt uitgerold. Met speciale software wordt precies gesimuleerd hoe het signaal zich gedraagt, rekening houdend met muren, deuren, meubels, en zelfs eventuele storingen van buitenaf. Zo kun je vooraf slim bepalen waar bijvoorbeeld je access points moeten komen, en voorkom je verrassingen achteraf.

Een goed voorbeeld waarom we bij Greatwaves kiezen voor meten en zeker weten, in plaats van gokken, is onze case met IW Nederland. IW is verantwoordelijk voor een online opleidingstool die wordt gebruikt door 42 vestigingen (echt super veel)! Wij hebben elke vestiging doorgemeten, flinke kosten bespaard en precies uitgezocht welke netwerken vervangen moesten worden. Wil je hier meer over weten? Check deze case!

2. Geen ruzie tussen je access points.

Je denkt misschien: “Dan plaatsen we toch gewoon wat extra access points? Meer signaal is altijd beter, toch?” Maar zo simpel is het niet. Als je te veel access points plaatst zonder planning, krijg je signalen die over elkaar heen lopen, en dat eindigt niet goed. Je kunt het vergelijken met een leeuwentroep: er kan maar één volwassen mannetjesleeuw de baas zijn, anders breken er gevechten uit. Bij Wi-Fi is dat net zo. Signalen die elkaar overlappen, gaan met elkaar in gevecht. Meer signaal is niet altijd beter, voor wifi geld juist; hoe minder hoe beter.

Wi-Fi werkt op frequentiekanalen, en daarvan zijn er gelukkig een paar beschikbaar. Maar niet allemaal: sommige kanalen zijn gereserveerd voor kritieke diensten, zoals vliegradar, en andere worden volop gebruikt door particulieren. Als je verschillende access points op hetzelfde kanaal zet, ontstaat er ‘ruzie’ tussen de signalen. Dit leidt tot storingen en een haperend netwerk. Dit is een erg beknopte uitleg, wil je hier meer over weten? Kijk dan ook zeker even naar ons artikel over frequentiekanalen, deze legt uitgebreid uit wat een DFS kanaal inhoudt!

Met een Wi-Fi design zorg je ervoor dat je access points precies op de juiste plekken staan, zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Zo voorkom je overlap en krijg je een stabiel en snel netwerk, zelfs als je pand vol staat met apparaten die allemaal verbonden moeten blijven.

3. Simuleer het gebruik.

Je Wi-Fi werkt als een zonnetje wanneer je alleen op kantoor bent, maar zodra je collega’s binnenkomen, wordt het ineens traag en begint alles te haperen. Hoe kan dat nou? Dit is precies waarom het simuleren van netwerkgebruik zo belangrijk is!

Met een Wi-Fi design kun je van tevoren inschatten hoeveel mensen tegelijkertijd het netwerk gaan belasten. Heb je een team waarvan de helft vaak thuiswerkt? Dan heb je waarschijnlijk minder bandbreedte nodig dan wanneer 90% van je collega’s dagelijks op kantoor is. Bovendien hebben niet alle ruimtes in je pand dezelfde netwerkbehoefte. De receptie en toiletten kunnen wel toe met een zwakker signaal, terwijl vergaderruimtes en werkplekken juist een stabiele, sterke verbinding nodig hebben.

Door dit allemaal vooraf in kaart te brengen, voorkom je nare verrassingen als alles al is geïnstalleerd. Je bent goed voorbereid op piekmomenten en zorgt ervoor dat je netwerk altijd soepel blijft draaien, ongeacht hoeveel apparaten er zijn aangesloten.

Één van onze klanten, Let’s Get Digital, is flink gegroeid de afgelopen jaren. Zo hebben ze zelfs Eurovision op hun portfolio staan (insane!). Je kunt je voorstellen dat met zo’n grote groei je ook meer personeel moet aannemen en hier leek geen einde aan te komen. Omdat het op kantoor steeds drukker werd hebben we voor Let’s Get Digital een schaalbaar netwerk gesimuleerd. Zo blijft het nog jarenlang stabiel, ongeacht hun groei!

4. Houd rekening met de buren.

We hebben eerder al het woord “kanalen” laten vallen, maar wat betekent dat precies? Kort gezegd: Wi-Fi-kanalen zijn de frequenties waarop je een Wi-Fi-zender kunt instellen. Er zijn drie frequentieopties: 2.4 GHz, 5 GHz en 6 GHz. Elk van deze frequenties heeft een eigen set kanalen, waarbij 6 GHz de meeste kanalen biedt en 2.4 GHz de minste. Hoe meer kanalen, hoe beter je netwerk de drukte kan vermijden.

Maar het is niet alleen jouw netwerk dat voor overlast kan zorgen—wat als de buren zich ermee bemoeien? In drukke omgevingen zoals het centrum van steden of kantoorpanden kunnen de kanalen overbelast raken doordat iedereen op dezelfde frequenties probeert te zenden. Daarom is het cruciaal om tijdens het Wi-Fi design metingen te doen én bij oplevering van het netwerk. Zo zie je precies welke kanalen al vol zitten en kun je jouw netwerk slim afstemmen op een kanaal dat nog genoeg ruimte heeft. Resultaat? Jij en je collega’s kunnen ongestoord verder netwerken, zonder te worstelen met trage verbindingen door storende buren. Werkte je netwerk altijd prima, maar nu ineens niet? Dan is het tijd voor een Wi-Fi meting op locatie!

We zouden nog eindeloos veel redenen kunnen opnoemen waarom een Wi-Fi design onmisbaar is, maar dit zijn alvast een paar van de belangrijkste. Interesse in een Wi-Fi design op maat van Greatwaves? Stuur ons gerust een berichtje, dan plannen we een gezellige koffieafspraak in!

Naar overzicht

Lees verder...

Techniek
Afbeelding bij artikel Wat is een Ekahau Wi-Fi design?

Nina Blaauw3 dec 2024

Wat is een Ekahau Wi-Fi design?

Bij Greatwaves maken we altijd vooraf een WI-Fi design. Maar wat is een Wi-Fi design nou eigenlijk? Lees meer

Samenwerking
Afbeelding bij artikel Looking to export 265 Wi-Fi 5 access points to not-for-profit sector

Wouter Zijlstra3 dec 2024

Looking to export 265 Wi-Fi 5 access points to not-for-profit sector

Greatwaves is looking to export 256 refurbished Wi-Fi 5 access points to a not-for-profit cause to reduce e-waste and stimulate circularity. Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 20 Wi-Fi termen cheat sheet

Nina Blaauw27 nov 2024

20 Wi-Fi termen cheat sheet

Wil jij alle basistermen over Wi-Fi in Jip en Janneke taal uitgelegd zien? Check dit artikel! Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69