Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 21 okt 2024

Wat is een failover?

Een failover is het overschakelen naar een backup internetverbinding, backup hardware of het inschakelen van noodstroomvoorzieningen wanneer een van deze uitvalt. Het moment dat er een uitval plaatsvindt en een van deze toepassingen wordt ingeschakeld, dat heet een failover. > Een internetstoring zonder dat je er last van hebt?

Met een backup verbinding kan dit. Failovers worden gebruikt wanneer redundantie en een hoge uptime belangrijk voor jouw bedrijf zijn. Redundantie is het dubbel laten uitvoeren van hardware, stroom en/of internetverbindingen en een uptime garantie is de tijd dat jouw internetprovider aan jou belooft hoeveel procent van de tijd zij tijdens kantoortijden online moeten zijn. Dit zijn meestal percentages rond 98 - 99,99% en hier rolt een X aantal uren uit aan contractueel offline zijn. Is deze hoeveelheid een te groot risico voor jullie bedrijf? Maak dan gebruik van een backup verbinding.

Hoe worden failovers gebruikt?

Failovers worden ingezet om ervoor te zorgen dat de tijd dat je offline bent door een storing wordt beperkt tot een minimum, of zelfs volledig wordt voorkomen. Zo wordt bijvoorbeeld bij zakelijke glasvezelverbindingen van Vodafone vaak een 4G backup verbinding aangeboden. Werkt de normale internetlijn niet door een storing? Dan wordt er automatisch overgegaan naar de backup 4G verbinding.

Je kan ook failovers opbouwen met twee verschillende glasvezelverbindingen. Het voordeel hiervan is dat wanneer er een algemene storing is bij leverancier 1, leverancier 2 dit zonder problemen kan overnemen. De kans dat twee verschillende internetproviders tegelijkertijd een storing hebben is namelijk erg klein. Hier zijn verschillende varianten in:

  • Twee losse providers met twee losse glasvezel verbindingen (dual ISP)
  • Éen provider met twee losse glasvezel verbindingen (dual flat)
  • Éen provider met twee geografisch gescheiden glasvezel verbindingen (dual homed)

In het geval van een storing zal er tijdens een failover het IP adres veranderen naar het IP adres dat de tweede provider uitgeeft. Er kunnen problemen ontstaan wanneer je alleen IP adressen van de hoofdverbinding gebruikt of whitelist. Hou er daarom rekening mee om beide IP adressen van beide providers in dit geval te whitelisten of configureren. Vaak heeft het afsluiten van een backup verbinding bij dezelfde provider het voordeel dat het IP adres van de backup lijn hetzelfde blijft. Zoals bij de 4G backup verbinding die je gratis bij een Vodafone glasvezel verbinding krijgt.

Maar ook het dubbel laten aanleggen van bijvoorbeeld meerdere patchruimtes in het geval van brand of andere calamiteiten is een vorm van redundantie. Wij zien dit veel terug in de e-commerce en de logistiek. Eigenlijk in de branches dus, waar doorlooptijd echt super belangrijk is en waar downtime gelijk staat aan oplopende kosten.

Het uitvoeren van noodstroomvoorzieningen is een goede manier om de uptime van een netwerk te verbeteren. Zo kun je korte stroomonderbrekingen (minder dan 4 uur) met een accu overbruggen. Daardoor is er in het hele pand gewoon internet, ook al doet de verlichting het dan wellicht niet.

Dus, welke smaakjes redundantie zijn er?

Volledige redundantie heeft veel stapjes. Omdat het een complexe puzzel is van wat er allemaal mogelijk is, is hier een handig overzicht voor welke type redundanties er zijn en wat het risico is per keuze:

Internet redundantie

  1. Enkele internetverbinding Risico: bij een storing bij de leverancier ligt ook direct het hele netwerk plat.
  2. Dubbele internetverbinding via dezelfde provider (Dual flat) Voordeel: ingedekt tegen fysieke graafwerkzaamheden die fout gaan Risico: bij een storing bij de leverancier kunnen beide lijnen niet werken.
  3. Dubbele internetverbinding via verschillende providers (Dual homed) Voordeel: ingedekt tegen fysieke werkzaamheden en technische storingen bij leveranciers Risico: Onderhoud bij de ene provider en fysieke werkzaamheden bij de andere provider.

Stroom redundantie

Naast het dubbel aanleggen van internetlijnen is er ook de optie om stroom dubbel aan te leggen. Maar, hoe pak je dit type redundantie precies aan en waar moet je aan denken? Redundantie op basis van stroom gaat als volgt:

  • UPS
  • Generatoren/aggregaten

Een UPS is een type accu dat ingezet wordt als een tijdelijke noodstroomvoorziening bij een stroomstoring. Deze type accu’s zijn te plaatsen in een patchkast en jullie kunnen zelf bepalen welke hardware hier op aangesloten wordt. Hoe meer stroom er nodig is in deze noodsituatie, hoe korter de UPS het volhoudt. Hou hier dus rekening mee! Meer informatie over hoe een UPS werkt, lees dan dit artikel.

Voor een generator/aggregaat geldt dat deze vooral ingezet worden bij langdurige stroomstoringen of bij werkzaamheden op locatie waardoor er bijvoorbeeld geen stroomtoevoer beschikbaar is. Er is brandstof nodig om de generator aan te krijgen (denk aan diesel bijvoorbeeld) en wanneer die aanstaat heb je een constante stroombron die super betrouwbaar is.

Hardware redundantie

Los van internetlijn en stroom kan de daadwerkelijke hardware ook redundant worden aangelegd. De reden om dit te doen is het afdekken van het risico wat bestaat wat betreft hardware failure. Het kan namelijk voorkomen dat een switch of firewall het begeeft. Door dit redundant uit te laten voeren, voorkom je dit risico.

Welk type redundantie past bij ons bedrijf?

Wij raden eigenlijk altijd de hoogste vorm van redundantie aan, maar die moet ook passen bij de bedrijfsgrootte en bedrijfsvoering. Zit je nou met 5 collega’s op kantoor dan volstaat er vaak een 4G verbinding voor een normaal, kleinschaliger kantoorwerk. Bij een logistiek kantoor met 100 collega’s waar de processen constant moeten doorlopen, past een redundante glasvezelverbinding van twee verschillende internetproviders beter.

Het belangrijkste is bewust te zijn waar jullie bedrijfsvoering tijdelijk op kan stuklopen en of jullie deze risico’s voor lief nemen of niet. En dankzij dit artikel zijn jullie direct al een stuk meer geïnformeerd.

In het geval van twee providers controleren de hoofdlijn en de backuplijn constant met elkaar of de andere lijn nog online is, dit wordt de heartbeat genoemd. Wanneer er geen heartbeat meer is, neemt de backup verbinding automatisch de internetlijn over en dit is in de kern hoe wij automatische failovers inrichten.

Dit proces gebeurt binnen enkele seconden en de eindgebruiker merkt er relatief weinig van. Misschien een kleine hapering tijdens een videocall maar dat valt natuurlijk in het niet vergeleken met helemaal geen internet door een storing :-)

Conclusie

Is jullie bedrijf erg afhankelijk van het internet en/of jullie lokale netwerk en moeten jullie altijd online zijn? Dan raden we jullie aan om twee internetabonnementen af te nemen, om eventueel hardware redundant aan te laten leggen en een automatische failover te bouwen zodat jullie niet het risico lopen om offline te zijn bij een internetstoring. Heb je nou geen idee hoe je zoiets bouwt? Dan wordt het tijd om bij ons aan te kloppen ;-)

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69