Wat is DNS-filtering?

DNS-filtering, wat is het voor wie is dit belangrijk? Wat zijn de voordelen en nadelen? En ook belangrijk om te weten, hoeveel kost dit nou eigenlijk allemaal? Dat zetten we hier in een overzicht voor je klaar.

Wat is DNS-filtering?

In het kort, DNS filtering maakt het internetverkeer van apparaten zichtbaar en blokkeert specifiek internetverkeer. Greatwaves gebruikt hiervoor NextDNS, een DNS server in de cloud. Een DNS vertaalt een IP-adres naar een website, hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet 99.83.231.61 in te voeren om op Greatwaves.nl uit te komen.

Voor wie is dit van toepassing?

NextDNS kan bij elke aanvraag naar de DNS server, op bepaalde triggers filteren. Hierdoor kan je bijvoorbeeld verkeer uit landen naar China of Rusland uitschakelen, maar kunnen er ook specifieke domeinen zoals TikTok of 18+ websites worden geblokkeerd. Bovendien kan NextDNS ook advertenties blokkeren op het gehele netwerk.

Het voordeel hiervan is dat er op netwerklaag beleid kan worden doorgevoerd. Mogen collega’s tijdens werktijd bijvoorbeeld niet op TikTok of YouTube? Dan kun je door middel van NextDNS deze domeinen verbieden. Wanneer een gebruiker vervolgens op het domein komt, krijgt hij of zij geen toegang en zie je een melding dat dit domein niet is toegestaan. Een DNS-filtering systeem kan handig zijn voor:

• Scholen waarop leerlingen niet op TikTok mogen zitten.
  • Bedrijven met gevoelige informatie die bepaalde landen willen blokkeren.
  • Zorginstellingen die kwetsbare doelgroepen op het internet willen beschermen.
  • Locaties met kinderen waar volwassen websites geblokkeerd moeten worden.
  • Industrielocaties met veel werkstations die beschermd moeten worden tegen malware en phishing.

Ook is het met NextDNS mogelijk om gevaarlijke websites te blokkeren. NextDNS houdt een actuele lijst bij van alle (nieuwe) domeinen die worden gebruikt voor phishing en malware. Dit wordt ook automatisch toegepast op de DNS-server. Bijvoorbeeld een nep website van UPS om je ‘pakketje op te halen’ kan hiermee worden geblokkeerd. Ook helpt het om infecties tegen te gaan, virussen en malware kunnen namelijk veel lastiger hun schadelijke bestanden binnenhalen.

Belangrijkste toepassingen

Als je kijkt naar deze dienst, zijn er paar toepasbaarheden die het belangrijkste zijn voor gebruikers, namelijk:

• DNS-filtering;
  • privacybescherming;
  • statistieken en rapportage.

DNS-filtering

NextDNS houdt een lijst bij met schadelijke websites en blokkeert deze automatisch. Hierdoor is een netwerk weer beter beschermd tegen malware of andere schadelijke acties.

Met DNS-filtering kunnen ook advertenties/domeinen geblokkeerd worden. Het voordeel hiervan is dat er op smartphones, inclusief smartphone apps, geen advertenties meer worden getoond, hierdoor is geen adblocker meer nodig.

Privacybescherming

NextDNS weigert DNS aanvragen van tracking diensten. Op ontzettend veel websites draait tegenwoordig tracker software. Hiermee kan je websitebezoek geanalyseerd worden. Deze dienst zorgt ervoor dat de aanvragen naar de DNS-server geweigerd worden. Hiermee wordt er minder data verzameld voor marketeers en adverteerders, dus je zult minder last hebben van reclame mails.

Ook kan er een eigen lijst aangeleverd worden van domeinen die geblokkeerd moeten worden. Met NextDNS worden deze domeinen vervolgens geblokkeerd en zijn ze niet meer toegankelijk voor gebruikers op het netwerk.

Statistieken en rapportage

Willen bedrijven weten welke websites op het netwerk het meest bezocht worden en of deze websites ook daadwerkelijk bij het werk op de werkvloer horen? Dan is NextDNS een goede oplossing. NextDNS brengt in kaart welke websites, domeinen en landen het meest gezocht worden op het netwerk. Zitten hier websites tussen die niet binnen het beleid passen? Dan kunnen deze eenvoudig geblokkeerd worden.

Voordelen van het gebruik van NextDNS

Dus in het kort, wat zijn de voordelen van NextDNS?

• Verbeterde veiligheid en privacy;
  • zichtbaarheid van verkeer;
  • gemakkelijk beleid op netwerklaag handhaven;
  • blacklisted websites;
  • zelf bepalen hoe lang data wordt opgeslagen.

Welke nadelen heeft NextDNS?

• False positives (sites geblokkeerd die bereikbaar moeten zijn).
  • Het kan marketing werkzaamheden verstoren indien onjuist ingericht door het blokkeren van trackers.
  • Hoe meer je blokkeert, hoe meer bijwerkingen er ontstaan.

Voor wie is het relevant?

NextDNS is een goede oplossing voor iedereen die internetverkeer inzichtelijk wil maken op het bedrijfsnetwerk, voor bedrijven die een bepaald beleid hanteren qua internetgebruik, zoals scholen. Of voor klanten met een ISO-certificering, omdat het verkeer hiermee inzichtelijk wordt gemaakt en actief wordt geblokkeerd als het buiten het beleid valt. Dit maakt NextDNS een betaalbare en effectieve IDS/IPS-oplossing.

Wat kost het?

Dat is afhankelijk van de hoeveelheid medewerkers, apparaten en locaties. Ook zijn er speciale tarieven voor educatieve doelen. Neem even contact met ons op voor een voorstel!

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.