Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 27 aug 2021

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel is de beste manier om een internetverbinding tot stand te brengen. Maar waarom is iedereen zo positief over glasvezel en wat maakt deze populairder dan andere typen verbindingen zoals DSL en coax?

Hoe werkt glasvezel internet?

In een glasvezelkabel zit een bundel met vezels, allemaal ongeveer zo dun als een haar. Simpel uitgedrukt: er wordt super snel data over een glasvezelkabel verstuurd omdat het met de snelheid van het licht wordt verzonden. En lichtsnelheid = belachelijk snel. In tegenstelling tot een DSL of coax verbinding, waar data wordt gestuurd via stroom.

Voordelen van glasvezel internet

Glasvezel is altijd de beste oplossing. Qua snelheden kan glasvezel een onbeperkte up- en downloadsnelheid behalen. We zetten alle voordelen van glasvezel op een rijtje:

  • Veel sneller dan de oude technieken
  • Evenhoge up- als downloadsnelheid
  • Hogere uptime
  • Lagere latency
  • Geen overboeking als je dat niet wilt

Hoge upload- en downloadsnelheid

Behalve de hoge snelheden is ook de uploadsnelheid (de snelheid waarmee je bestanden verstuurt) even hoog als de downloadsnelheid (de snelheid waarmee je bestanden ontvangt). Dit komt omdat glasvezellijnen symmetrisch zijn. Zie het als een 5-baans snelweg voor zowel up- als download. Bij DSL of coax gaat het meer richting een 3-baans snelweg voor upload en een 1 baans provincieweg voor upload, niet symmetrisch dus.

Nu er veel in de cloud gewerkt wordt, worden er ook steeds meer bestanden geüpload door gebruikers. Wij vinden glasvezel geschikt voor bedrijven met 25 of meer medewerkers. Heeft jouw bedrijf minder dan 25 medewerkers, maar upload je wel veel bestanden? Dan kan zakelijk glasvezel zeker ook interessant zijn voor jou!

Hogere uptime en stabielere verbinding

Verder is de uptime (de tijd dat het netwerk online is) van zakelijk glasvezel veel hoger en is de verbinding veel stabieler dan bij andere technieken. Je kunt er zelfs voor kiezen om een redundante aansluiting te nemen, waardoor het risico dat je offline bent nog kleiner wordt!

Het kan natuurlijk gebeuren dat de verbinding tijdens werkzaamheden beschadigd raakt. Dit noemen wij het graaf risico. Hiervoor kun je je gelukkig indekken door gebruik te maken van een backup verbinding die via een ander punt het gebouw inloopt.

Verbinding zonder overboeking (optioneel)

Nog een pluspunt van glasvezel is dat je een verbinding zonder overboeking af kunt nemen. Overboeking is het delen van een internetlijn met andere gebruikers. Hierdoor kan de verbinding trager worden wanneer het druk is op het bedrijventerrein of wijk.

DSL en coax verbindingen hebben altijd overboeking. Bij zakelijk glasvezel kun je kiezen of je overboeking wilt. Ben je een kleiner bedrijf en heb je liever een goedkoper glasvezel abonnement? Dan is een glasvezel abonnement met overboeking vaak stukken goedkoper maar is de kwaliteit wel minder. Het voordeel van een glasvezelaansluiting is dat wanneer het bedrijf groeit, je makkelijk de snelheden kan opschalen naar een abonnement zonder overboeking.

Nadelen van glasvezel internet

Ook glasvezel heeft zijn mindere kanten. Zo kan er een lange levertijd zijn wanneer er nog geen verbinding loopt in de buurt van jouw bedrijf. De eenmalige aanleg en graafkosten kunnen aardig hoog zijn en het kan 12-18 weken duren voordat de verbinding gebruikt kan worden.

Verder is het maandelijkse bedrag voor glasvezel aanzienlijk duurder dan coax of DSL en kun je vaak alleen een abonnement afsluiten voor een lange termijn. Je abonnement wordt wel goedkoper naarmate je een langer contract neemt, denk hierbij aan een looptijd van 1, 3 of zelfs 5 jaar.

Wat vindt Greatwaves van glasvezel internet?

Wij zijn natuurlijk fan van glasvezel. Het is een super stabiele verbinding die ook nog eens mega snel is. Het enige nadeel is dat het iets duurder is. Toch adviseren wij vaak aan onze klanten om gebruik te maken van zakelijk glasvezel. Aangezien de uptime hoger is, ben je als bedrijf ook minder lang offline. Het offline zijn brengt allemaal verschillende kosten met zich mee dus kan het vaak uit om iets meer te betalen voor een goede verbinding.

En stel, je bedrijf groeit als kool en je hebt sneller internet nodig? Geen probleem, makkelijk en direct op te schalen: zakelijk glasvezel kan onbeperkt meegroeien met de bedrijfsgrootte, iets wat DSL en coax niet kunnen! Ga je verhuizen en wil je een zakelijk glasvezel abonnement, stuur ons dan gerust de postcode of de aanbiedingen die je gekregen hebt: dan controleren wij voor je de voorwaarden zoals of je echt een verbinding hebt zonder overboeking en wat de uptime garanties zijn.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69