Wat is OpenVPN?

OpenVPN is een manier om een VPN-verbinding op te zetten. Het gedeelte “open” staat voor “open source”. OpenVPN wordt veel gebruikt voor zakelijke oplossingen, om zo op afstand bij een lokaal netwerk te komen. Bijvoorbeeld als je naar kantoor toe wil verbinden om daar wat uit te printen of om camerabeelden te bekijken van afstand. Benieuwd of OpenVPN iets voor jouw bedrijf is?

Hoe werkt OpenVPN precies?

Net zoals bij andere VPN’s, kun je dankzij OpenVPN op afstand verbinding maken met een lokaal netwerk op een andere locatie. Via het internet wordt er een versleutelde tunnel opgezet, die uitkomt op het bedrijfsnetwerk. Je schept hiermee de illusie dat je op het lokale netwerk van het bedrijf zit. Dankzij deze constructie kan je bijvoorbeeld bij lokale servers, printen op kantoor of bij andere apparaten komen.

OpenVPN maakt daarnaast gebruik van SSL en TLS-encryptie. SSL (Secure Sockets Layer) en TLS-encryptie (Transport Layer Security) zijn twee manieren om er voor te zorgen dat data versleuteld wordt tussen verzender en ontvanger. Je kent het waarschijnlijk beter als HTTPS, het slotje voor een website adres. Wanneer een website dit slotje heeft, betekent het dat de data tussen de server van de website en jouw apparaat versleuteld is en anderen het verkeer niet kunnen afluisteren.

Wat maakt OpenVPN anders?

Wat OpenVPN anders maakt dan andere VPN-smaakjes, is dat het open source is. Dit houdt in dat de broncode van de software publiekelijk openbaar is.

Het voordeel van open source programma’s is dat iedereen precies kan zien hoe het programma is opgebouwd en kunnen mensen gemakkelijker zwaktes in het protocol vinden. Deze zwaktes kunnen vervolgens opgelost (gepatched) worden waardoor de eindgebruiker een veiliger product heeft. Het nadeel is dat er geen commerciële ondersteuning voor is en dat de ontwikkeling leunt op vrijwilligers. Ook is de gebruikersinterface van de applicatie niet erg gebruiksvriendelijk en is de installatie voor eindgebruikers vaak lastiger dan andere VPN-types. Het wordt namelijk niet standaard door Windows ondersteund.

Ondanks dat is OpenVPN beschikbaar voor veel platformen zoals Apple, Linux en Windows (iets lastiger, maar het is mogelijk!) én kan er zelf gekozen worden welke vorm van versleuteling er over data wordt toegepast. Dit maakt dat OpenVPN een prima manier is om een VPN tunnel op te zetten in situaties waarin veel medewerkers gebruik maken van minder populaire besturingssystemen zoals Linux.

Moet ik gebruikmaken van OpenVPN?

Of je gebruik moet maken van OpenVPN is een typisch gevalletje: dat ligt er aan. OpenVPN wordt niet standaard ondersteund door apparaten. Hierom moet er eerst speciale software worden gedownload, geïnstalleerd en geconfigureerd. In onze ervaring is deze software ook erg omslachtig en gaat het configureren van alles erg moeizaam. Wat we ook hebben gezien is dat de snelheid erg inconsistent is. Bij slechte apparatuur is de snelheid erg traag en instabiel.

Maar, vind jij het niet erg om speciale software te installeren en ben je vertrouwd met het configureren van VPN-verbindingen en software? Dan is het een prima manier om een VPN tunnel op te bouwen.

Wat vinden wij van OpenVPN?

Greatwaves is een groter fan van L2TP en IPsec dan van OpenVPN. Wij vinden het omslachtig dat we extra software moeten installeren om gebruik te maken van OpenVPN en we vinden dat het configureren en opzetten van een verbinding veel makkelijker zou moeten.

Ook zijn onze laatste ervaringen met de verbinding slecht. Zo schommelde de snelheid van de verbinding erg. Dit werd beïnvloed door de leeftijd van de apparatuur: oudere, trage apparatuur presteerde stukken slechter dan nieuwe, snelle apparatuur. Nu moeten we er wel bij zeggen dat deze bevindingen al een aantal jaar geleden waren. In de tussentijd is deze techniek wat ons betreft ingehaald door Wireguard.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.