Wat is het verschil tussen FttH en FttB?
Fiber to the Home aansluitingen zijn aansuitingen gericht op particuliere gebruikers en Fiber to the Business aansluitingen zijn aansluitingen gericht op (groter) zakelijk gebruik. Hier staat groter tussen haakjes omdat het FttB niet voor al het zakelijke gebruik relevant is. Ben jij een eenmanszaak of heb jij een kleine winkel dan vinden wij het overkill om een dure FttB aansluiting te nemen, zo liggen de prijzen van een kwalitatief goede FttB verbinding vaak rond de €310 per maand en zitten hier soms ook eenmalige aansluitkosten bij.
Overboeking
Het grootste verschil tussen FttH en FttB aansluitingen is dan ook de mate waarin de internetlijnen overboekt zijn. Overboeking houdt in met welke factor de internetlijn met de buurt gedeeld wordt. Meer weten over overboeking? Check hoe ik dit uitleg met een speelgoedvliegtuig via deze link. Voor FttB lijnen is deze factor veel lager dan die van een FttH lijn. En dit zie je terug in de maandelijkse prijs die er betaald wordt. Zo verschilt het overboeking percentage van FttB tussen een 1:1 dedicated lijn tot hoe ver jullie het zelf overboekt willen hebben.
Voor FttH is dit heel anders aangezien de glasvezel ader met de hele wijk wordt gedeeld, wat maar zo kan zijn dat jouw glasvezelverbinding thuis op 1:100 is overboekt bijvoorbeeld. Is het dan druk (zoals meestal in de avond)? Dan kan je snelheid ineens een stuk lager zijn. Een mooie vergelijking is de waterdruk op hele hete zomerdagen, er is op dat moment veel water nodig door verschillende huishoudens dus wordt de druk verlaagd om ervoor te zorgen dat iedereen water kan blijven gebruiken.
Een hoge overboeking kan ervoor zorgen dat er op momenten wanneer het druk is, de beloofde internetsnelheid niet gehaald wordt. Dat kan je op het contract ook wel ‘Service Level Agreement (SLA)’ genoemd terugzien als de volgende belofte: 90% van de tijd wordt snelheid X behaald.
Dus wat is nou een goede en een slechte belofte:
Een goede belofte: 99.9% beschikbaarheid voor een FttB glasvezelverbinding van Vodafone. Je weet precies waar je aan toe bent op jaarbasis (8 uur en 41 minuten per jaar aan downtime), en voor alle extra downtime wordt je gecompenseerd.
Een slechte belofte: er worden geen afspraken gemaakt over beschikbaarheid. Bij een FttH verbinding is dit het geval. Vaak zie je wel een vergoeding bij langere storingen. Zo biedt KPN na meer dan 12 uur offline zijn een vergoeding van minimaal 50 cent per 24 uur als er geen vaste vergoedingen zijn. Als bedrijf heb je hier dus weinig aan door bijvoorbeeld loonkosten die doorlopen en eventuele omzetderving die vele malen hoger zijn.
Uptime garanties
Ook heeft FttB een uptime garantie. Dit is een belofte die de provider doet, dat jij als bedrijf, jaarlijks gegarandeerd procentueel online bent. Bij FttB ligt dit percentage vaak rond de 99,9%, wat betekent dat je jaarlijks, contractueel gezien, maximaal 8 uur en 45 minuten tijdens kantooruren offline mag zijn. Hoe lager het uptime percentage, hoe meer downtime er contractueel gezien mag plaatsvinden met alle nadelen van dien. FttH heeft deze garanties niet en noemen alleen in het contract dat ze hun best doen om geen storingen te hebben, maar anders heb je pech.
Klantenservice
Qua klantenservice wordt er eigenlijk voortborduurt op de uptime garanties. Is er bij jouw FttB iets stuk? Dan wordt er proactief contact met jullie of jullie IT partij opgenomen door de internetleverancier om te achterhalen wat er mis gaat en jullie kunnen snel de diepte in. Als het nodig is, komt er binnen 24 uur een monteur op locatie.
Bij FttH moet je zelf aankloppen bij de klantenservice van een provider, zij gaan eerst het standaard riedeltje met je door (modem herstart, zit er wel stroom op, welke lampjes branden er, etc.). Vaak word je daarna van kastje naar de muur gestuurd. Als het nodig is wordt er een monteur gestuurd wanneer er tijd is.
Prijzen
Het prijsverschil tussen FttH en FttB is groot. Voor een FttH-verbinding betaal je maandelijks tussen de 40 en 80 euro, terwijl FttB-verbindingen starten rond de 300 euro per maand. Daarnaast komen er vaak eenmalige kosten bij, zoals graaf- en opstartkosten. Dit prijsverschil is zo groot omdat er dus bij FttB simpelweg veel meer garanties worden afgegeven die een hogere bedrijfszekerheid geven.
Bij een FttH betaal je puur de maandelijkse abonnementskosten terwijl dit bij FttB een stuk complexer is opgebouwd. Een FttH is gemakkelijk aan te vragen bij een internetleverancier en what you see is what you get.
Bij een FttB verbinding komt veel meer kijken. Een zakelijk glasvezel traject duurt lang en er kunnen ook graafkosten bij komen. De kosten van FttB zijn meestal als volgt opgebouwd:
- De fysieke aansluiting (Acces),
- Het afgesloten abonnement,
- De kosten van het afgesloten SLA (hier zijn verschillende niveaus in mogelijk),
- Eventuele 4G backup verbinding,
- Een router van de provider (vaak gratis),
- Optie: monitoring van de router (vaak gratis).
Wat zijn de voor- en nadelen van FttH
FttH verbindingen hebben zowel voor- als nadelen. De grootste voordelen voor een FttH verbinding zijn:
- Abonnementskosten zijn stukken lager t.o.v. FttB,
- de landelijke dekkingsgraad stijgt snel.
- Vaak geen eenmalige kosten.
Nadelen:
- Dynamisch IP adres (IP adres veranderd, irritant met whitelisting voor bijv.
- marketing, externe toegang via VPN en development),
- Best effort SLA (geen uptime garantie),
- Geen garanties op bandbreedte, want de internetlijnen zijn in hoge mate overboekt.
- De klantenservice en technische ondersteuning zijn minimaal t.o.v. FttB.
- Alleen beschikbaar als het al is aangelegd,
- Geen geografische redundantie beschikbaar,
- Er is geen gegarandeerde hersteltijd bij storingen.
Wat zijn de voor- en nadelen van FttB?
Ook FttB verbindingen hebben voor- en nadelen. De grootste voordelen voor FttB verbindingen zijn:
- De internetlijnen zijn in mindere mate overboekt (dit varieert per leverancier van 20% gegarandeerde bandbreedte tot 100%).
- De uptime garantie van 99.9%, of zelf hoger bij een redundante verbinding.
- Modem van provider is van hoge kwaliteit en kan veel verkeer aan.
- Kwaliteit van klantenservice is veel hoger.
- Kan altijd worden aangevraagd, ook al komt er op dit moment nog geen verbinding het pand binnen.
- De hersteltijd van de provider is veel sneller, bijvoorbeeld binnen 4 uur.
- Hele hoge snelheden mogelijk,
- Koppelingen met datacentra mogelijk,
- Redundantie mogelijk (dubbele lijnen, ook geografisch gescheiden).
Nadelen:
- Maandbedrag is stukken hoger,
- Contracten zijn vaak voor langere periodes (3 tot 5 jaar),
- Ontransparante prijzen bij de verschillende aanbieders,
- Hoge eenmalige kosten als er vanaf ver gegraven moet worden,
- Veel tussenhandelaren die niks/weinig toevoegen maar de kosten wel verhogen.
Wanneer moet ik welke soort glasvezelaansluiting kiezen?
Wij vinden wanneer je een klein bedrijf bent, maar wel afhankelijk van het internet bent, het verstandiger is om een FttH verbinding te kiezen. Om downtime risico’s te verminderen kun je een backup verbinding toevoegen, de kosten hiervan zijn zeker te overzien. Dit kan een tweede verbinding zijn van bijvoorbeeld Ziggo of een 4G modem.
Is je bedrijf groter dan 25 medewerkers? Overweeg dan een FttB verbinding met een back-up verbinding. In de praktijk zien we dat bedrijven vaak veel meer bandbreedte bestellen dan dat ze gebruiken. Wil je gratis advies over welke verbinding het beste bij jouw bedrijf past? Tik ons dan gerust even aan of lees dit artikel over de 6 beste internet leveranciers van Nederland. Hier staat ook een keuzehulp in.
Wij adviseren bedrijven die een FttB nodig hebben, maar niet weten hoeveel bandbreedte er precies nodig is, om te beginnen met 200 mbit upload- en downloadsnelheid. Heel belangrijk, want snelheden kunnen niet worden verlaagd! Blijkt dit niet genoeg te zijn? Dan kan je vaak makkelijk schakelen met je provider want deze snelheden kunnen op korte termijn, op afstand wel verhoogd worden.
Conclusie
Hoewel mensen vaak verontwaardigd reageren als ze horen dat een zakelijke glasvezelverbinding stukken duurder is dan hun glasvezelverbinding thuis, zie je dat het eigenlijk wel een stuk complexer dan aan de voorkant wordt gepresenteerd.
Ben je een klein bedrijf en is internet een ‘nice to have’, waarbij het niet erg is als jullie een paar dagen offline zijn? Dan volstaat FttH prima. Maar als jullie sterk afhankelijk zijn van het internet en contractuele garanties op bandbreedte, uptime en korte oplostijden belangrijk zijn, kies dan voor FttB.