Wat is een DNS
Wanneer je naar een website gaat, typ je altijd de domeinnaam in. Als je rechtsstreeks naar onze website gaat is https://greatwaves.nl de domeinnaam. Een DNS linkt deze domeinnaam aan het IP adres van waar de website wordt gehost. Zonder een DNS zouden we bijvoorbeeld 99.83.231.61 als website moeten intypen, niet echt handig toch? Daarom is er een DNS in het leven geroepen, het werkt als telefoonboek voor het internet en maakt het makkelijker voor mensen om websites te bereiken.
Wat is een DNS record?
We gaven net al aan dat een dns server een domeinnaam aan een ip adres linkt. Een DNS record bevat de data die een apparaat nodig heeft. Denk hierbij aan een database die een specifiek IP adres aan een domein koppelt bijvoorbeeld. Het is een stukje uitleg voor de DNS server zodat alles vlekkeloos wordt doorverwezen. De server “verstaat” nou eenmaal alleen nummers zoals IP adressen in plaats van domeinnamen in tekst. Nu zijn er verschillende soorten DNS records. Je hebt onder andere DNS records voor domeinnamen voor websites (een A-record) maar ook DNS records voor mails en bestanden.
Hoe werkt een DNS?
Computers en andere apparaten praten via nummers terwijl mensen met namen werken: namen van plaatsen en personen bijvoorbeeld. Omdat computers werken met nummers, werken website domeinnamen niet. Om dit verschil op te lossen is DNS uitgevonden: namen naar nummers. Jouw internet provider verzorgt meestal de DNS server en linkt een domeinnaam en IP adres aan elkaar, tenzij je zelf wat anders hebt ingesteld.
Er zijn veel verschillende DNS servers beschikbaar. De meest gebruikte DNS server is die van Google, namelijk 8.8.8.8. (en 8.8.4.4. is de back up DNS van Google). Deze DNS server gebruiken wij zelf ook omdat deze DNS servers een erg hoge uptime hebben, weinig storingen hebben en supersnel zijn. Dit vinden wij belangrijk omdat wanneer een DNS server niet werkt, pagina’s niet laden. Hierdoor ontstaat het gevoel dat het internet niet werkt terwijl dat niet per se het geval hoeft te zijn.