Wifi werkt op drie frequenties: 2.4GHz, 5GHz en 6GHz. Vandaag gaan we het hebben over de 5GHz frequentie, want de DFS-kanalen zitten alleen op deze frequentie. Hierom wordt de (nieuwe) 6GHz frequentie verder niet behandeld in dit artikel.
Wat is het verschil tussen 2.4GHz en 5GHz?
Tussen 2.4GHz en 5GHz zijn er een aantal verschillen. De grootste verschillen zijn:
- 5GHz heeft veel meer kanalen dan 2.4GHz.
- 5GHz is sneller dan 2.4GHz maar het signaal komt minder ver dan 2.4GHz.
- Er wordt fysiek gebruikgemaakt van een andere frequentie.
Oudere apparaten maken meestal gebruik van 2.4GHz. Omdat er op 2.4GHz maar 3 kanalen beschikbaar zijn, ontstaat er snel interferentie. Het zit snel vol en dan zit je in elkaars digitale vaarwater, ontstaat er filevorming en worden de algehele prestaties minder.
Het probleem van 2.4GHz is dat er ondertussen te veel apparaten gebruik maken van deze frequentie, de ruimte is simpel gezegd op. Doordat er weinig vrije kanalen te gebruiken zijn ontstaat er overlapping tussen de kanalen en kunnen access points elkaars signaal “horen”.
Bij communicatie tussen apparaten en wifi zenders, moeten apparaten wachten tot ze aan de beurt zijn om te communiceren. Wanneer kanalen dicht op elkaar liggen, horen wifi zenders meer apparaten om zich heen waardoor deze wachtrij langer wordt. Hierdoor ontstaat filevorming en ontstaat vertraging op het netwerk.
Dit probleem met overlapping kan voorkomen worden door wifi punten kanalen toe te wijzen aan een vrij kanaal waarvan de naastgelegen kanalen vrij zijn.
Wat is er op de 5GHz band aan de hand?
Het grote verschil van 5GHz is dat er veel meer kanalen beschikbaar zijn: 24 zonder overlapping. Maar met zestien van de 24 kanalen is iets bijzonders aan de hand. Dit zijn namelijk geen vrij bruikbare kanalen maar DFS-kanalen. Op deze kanalen zitten weerradars, vliegverkeer en militaire apparatuur.
Waarom is dit een probleem?
Wanneer de weerradars op hetzelfde kanaal zitten als access points en er wordt data verstuurd, dan moeten alle wifi zenders die op deze kanalen zitten direct veranderen van kanaal of stoppen ze tijdelijk met uitzenden als wifi zenders geen ander kanaal kunnen vinden of gebruiken. Het is wettelijk bepaald dat deze apparaten voorrang hebben op wifi en dit gebeurt verder automatisch.
Dus staat jouw zakelijke wifi zender ingesteld op een DFS-kanaal en komt een helikopter langs vliegen, dan kan het maar zo zijn dat jouw netwerk 10 minuten bezig is om een nieuw kanaal te vinden. En als dit te vaak gebeurt op een specifiek kanaal, wordt dit geblacklist. Zo kan jullie wifi zender dit kanaal niet meer gebruiken. Super irritant dus.
De kern van dit verhaal is dan ook dat er hierdoor eigenlijk veel minder, vrij te gebruiken, niet overlappende kanalen zijn op de 5GHz frequentie dan er daadwerkelijk beweerd wordt. Dit zorgt voor problemen omdat het aantal wel bruikbare kanalen dus steeds kleiner wordt en kom je dus terug op hetzelfde probleem als bij 2.4GHz!
Dus hoe voorkom ik dit probleem?
Maak geen gebruik van DFS-kanalen als je vlakbij een ziekenhuis met traumahelikopter, legerbasis of weerstation woont. Anders wordt je regelmatig van het netwerk af gegooid en worden er steeds meer kanalen geblacklist. Daarnaast ondersteunen de modernste Wi-Fi zenders “zero-wait DFS”. Deze functie kiest zonder tien minuten te hoeven zoeken direct een ander kanaal op. Verder is er ondertussen met wifi 7 de 6GHz frequentie beschikbaar wat enorm veel kanaal ruimte toevoegt. Spoiler alert, hier maakt het leger en de luchtvaart niet direct gebruik van, dus lekker internetten en surfen op het web, yeah!