Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 21 jun 2024

Wat is een Ekahau Sidekick wifi-meting?

Met een site survey kun je wifi-problemen oplossen of een nieuw netwerk ontwerpen. De Ekahau Sidekick 2 is de beste tool om dit mee te doen. Lees hier de belangrijkste ins en outs over een site survey met deze krachtpatser.

Wat is de Ekahau Sidekick 2?

Hier is ie dan, onze geliefde en kostbare Ekahau Sidekick 2. Het is een zeer geavanceerde tool om wifinetwerken te analyseren, ontwerpen, optimaliseren en na te meten. Het is je beste vriend tijdens site surveys! Daarom gebruiken we ‘m altijd voor onze internetscans. Laat je niet misleiden door het kleine formaat, want hij kan ontzettend veel. Met drie wifi-radio’s (2.4Ghz, 5Ghz en 6Ghz) en een spectrumanalysator, krijg je realtime en super gedetailleerd inzicht in je wifi-netwerk.

Hoe gebruik je de Ekahau Sidekick?

De Ekahau Sidekick gebruik je voor vier doelen: wifi-problemen analyseren, wifi-problemen oplossen, een nieuw wifi-netwerk ontwerpen en valideren met een nameting.

Wifi-problemen analyseren

Je kent het wel: je videocall hapert. Het is heel vervelend als je beeld constant bevriest of je elkaar slecht kunt verstaan. Want laten we eerlijk zijn: videobellen werkt alleen lekker als je jezelf niet drie keer hoeft te herhalen. Die wifi moet nu eindelijk een keer gefixt worden! Alleen nu is de grote vraag is: ligt het inderdaad aan de wifi? De basis voor een goed werkende videocall is een uitstekend wifi-netwerk. Twijfel je of jullie netwerk de hoeveelheid videocalls aankan en of de wifi wel de boosdoener is? Met een Ekahau wifi-scan kun je het zeker weten. Zo kun je precies uitmeten of er interferentie is óf dat jullie huidige apparatuur op maximale capaciteit draait (airtime). Onze Ekahau Sidekick 2 ondersteund alle moderne Wi-Fi standaarden op 2.4Ghz, 5Ghz en 6Ghz. We kunnen op alle frequenties metingen uitvoeren.

Wifi-problemen oplossen

In de software van Ekahau zie je wat voor wifi-problemen er zijn en waar ze zitten. Dat wordt visueel weergegeven op een plattegrond. Vervolgens helpt de software om een berekening te maken welke aanpassingen nodig zijn om de situatie te verbeteren, zoals de keuze in kanalen of het zendvermogen. Problemen met interferentie, airtime, onjuiste plaatsing en montering of verkeerde apparatuur komen aan het licht. Ook zie je of roaming goed gaat (dat is het schakelen tussen de ene en de andere wifi-zender in het pand).

Wifi-netwerk ontwerpen

Met de Ekahau Sidekick is het mogelijk om een wifinetwerk te ontwerpen op basis van plattegronden. Ook kun je livedata van eerdere wifi-scans meenemen in je analyse. Wat bijzonder is aan de Ekahau, is dat hij ook kan simuleren hoe druk het in het pand gaat worden. Zelfs als het pand nog in aanbouw is! Greatwaves kan Wi-Fi netwerken op basis van bestaande apparatuur of nieuwe apparatuur ontwerpen. Wi-Fi 5, 6 of zelfs het nieuwste Wi-Fi 7? Doen we graag!

Met realtime aanpassingen kun je oplossingen simuleren. Bijvoorbeeld door de capaciteit van een locatie in te vullen. Zo weet je precies hoeveel simultane videocalls en downloads je per verdieping kunt doen. Hierdoor kun je weloverwogen keuzes maken in je wifi-ontwerp.

Daarnaast kan je in Ekahau aangeven hoeveel laptops, smartphones en overige netwerken het netwerk gaan gebruiken. En, vooral belangrijk: waarvoor! zijn er veel videocalls, upload je veel data, of juist helemaal niet? Om het perfecte wifi-ontwerp te maken, moet je dit per vergaderruimte en verdieping instellen. Ook handig: in de databank van Ekahau zit alle wifi-apparatuur van leveranciers. Je kunt dus precies uitzoeken welke apparatuur en antenne het beste gaat presteren voor jouw pand.

Het is megacomplex om dit allemaal goed in te stellen, maar de software helpt je om een goede inschatting te maken. De schatting scheelt je veel tijd, maar je moet altijd je eigen ervaring gebruiken om echt tot een betrouwbaar eindresultaat te komen. Als je Greatwaves om hulp vraagt, krijg je onze ervaring er gratis bij ;-)

Hier zie je één van onze specialisten aan het werk:

Wifi-netwerk nameten (valideren)

Na het opleveren van het wifi-netwerk of het doorvoeren van de aanpassingen, kun je een nameting (validatie) doen. Dit is de controlefase waarin je het wifi-ontwerp kunt valideren. De software heeft een mooi scenario geschetst, nu is het tijd om te kijken of het ontwerp slaagt voor de gestelde netwerkeisen. Zijn de problemen weg, worden de requirements gehaald en komt de praktijk overeen met de theorie? Soms is het nodig om meerdere optimalisaties en nametingen te doen. Als dat achter de rug is, kun je met een gerust hart internetten.

Wat kost dat grapje nu eigenlijk?

Houd je vast: de prijs van een Ekahau Sidekick schommelt rond de €5.000. I know, daar kun je ook een kleine auto of een jacuzzi voor kopen. En dan ben je er, net als bij een auto, nog niet. Je moet per jaar per gebruiker €2000 benzine, eh licentiekosten betalen. Dat is veel geld, helemaal als je bedenkt dat de meeste bedrijven de Ekahau Sidekick maar een paar keer gebruiken. Want met een goed ontworpen wifi-netwerk kun je jaren vooruit.

Daarom is het handiger om een site survey uit te laten voeren door een extern bedrijf (kuch kuch, wij kennen er nog wel eentje, kuch). Dat is goedkoper én beter. Het kost jullie weinig tot geen tijd, heeft lagere eenmalige kosten en geen licentiekosten. Ook hoef je je personeel niet te trainen in het uitvoeren van de meting.

Professionele wifi-meting door Greatwaves

Een site survey is €1150 per dag, bij een groot pand moeten we meerdere dagen meten. Ook hebben we nog tijd nodig om het rapport te maken. We besteden gemiddeld een halve tot hele dag aan het analyseren van de data en het schrijven van het adviesrapport (per locatie). Je krijgt daarna een begrijpelijk, beknopt eindrapport waarmee je direct zelf aan de slag kunt. En heb je een vraag? Dan mag je ons gerust even bellen.

Vraag een kosteloze offerte aan voor een uitgebreide meting

Kan ik ook zelf zo’n Ekahau internetscan doen?

In theorie kan dat zeker. In de praktijk ben je veel geld kwijt voor het apparaat en voor de licentiekosten. Daar komt nog bij dat de Ekahau ingewikkeld is om te gebruiken. Je hebt veel ervaring nodig om bruikbare data te genereren. Ook moet je weten wanneer je je keuzes op de data baseert, of er bewust van afwijkt. Een goede wifi-meting uitvoeren en op basis daarvan een design ontwikkelen, is dus knap lastig.

En wat als ik een ander apparaat gebruik?

Er zijn zat andere, goedkopere apparaten dan de Ekahau. Voor nog geen €100 heb je al een wifi-meetapparaat dat je kunt koppelen aan je smartphone. Bij Greatwaves kopen we die apparaatjes ook, om ze te testen en te vergelijken met onze andere metingen. Vaak is de eerste indruk prima: het apparaat is makkelijk in gebruik en de resultaten zijn duidelijk. Maar als we de resultaten analyseren of vergelijken met onze Ekahau-meting, zien we dat er vaak niets van klopt. Zoals de Ubiquiti Wifiman bijvoorbeeld: gebruiksvriendelijk, sexy, goedkoop én resultaten die nergens op slaan. Zo wordt goedkoop uiteindelijk een duurkoop, want je netwerk wordt er niet of nauwelijks beter van.

Hoe werkt een Ekahau site survey van Greatwaves?

Bij een site survey komen we met de Ekahau Sidekick naar jouw bedrijf toe. Dat kondigen we ruim van tevoren aan, zodat je jouw medewerkers hierover kunt informeren. We moeten namelijk overal bij kunnen - tot en met de bezemkast! Vervolgens lopen we als een robotstofzuiger door het pand, in keurige lijnen om elke centimeter te kunnen meten. Ondertussen kijken we goed om ons heen wat ons opvalt. Ook stellen we vragen om erachter te komen wat jouw nieuwe of verbeterde wifi-netwerk aan moet kunnen. Na afloop krijg je een duidelijk rapport met alle stappen die je moet volgen voor een topnetwerk. Je mag dit plan zelf uitvoeren, of je vraagt of wij dit voor je willen doen.

Wil je zeker weten dat de veranderingen het beoogde resultaat hebben gehad? Wil je alle medewerkers beloven dat jouw pand klaar is voor drukke videobeldagen? Dan is het goed om een nameting te overwegen. Zo garandeer je dat het goed zit.

Wifi-meting in de praktijk

Jaarlijks doet Greatwaves tientallen wifi-metingen. Zowel bij onze eigen netwerken als voor klanten. Meer lezen over hoe dat gaat en wat het voor deze klanten opleverde? Kijk dan eens naar onze cases Wasco of IW Nederland ✌️

Over de auteur

Begon Greatwaves ooit als Wouter wifi. Houdt zich inmiddels vooral bezig met het ondersteunen van het team, marketing en verkoop. Dol op techniek, maar mag er inmiddels niet al te veel meer aanzitten ;-).