Wat is puncturing?
Puncturing is een techniek die ervoor zorgt dat er beter omgegaan wordt met interferentie (stoorzenders) van andere netwerken. De oudere wifistandaarden moesten ‘door’ de interferentie heenzenden. Puncturing zorgt ervoor dat het signaal in twee stukjes wordt opgeknipt en om de interferentie heen kan. Er ontstaat zo een stabieler en sneller signaal. Dit komt doordat er een hogere bandbreedte gebruikt kan worden en de interferentie grotendeels kan worden ontweken. Kort gezegd: je hebt hierdoor minder last van je buren.
Deze techniek heeft trouwens meerdere aanduidingen die onder puncturing vallen: Multiple Resource handling, Multiple Resource Unit (MRU), Preamble Puncturing en Punctured Transmission. Wij hebben het ook niet bedacht ;-).
Dit protocol wordt alleen ondersteund door wifizenders met de wifistandaard en apparaten met de wifi 7-standaard. Het is dus niet backward compatible. In dit rest van dit artikel lees je de voordelen, nadelen en waar het geschikt voor is.
Wat zijn de voordelen van puncturing?
- Je hebt veel minder last van interferentie. Hierdoor wordt het makkelijker om grotere kanaalbreedtes in te stellen.
- Het wordt makkelijker om wifidesigns te maken! Vooral in drukke gebieden wordt het eenvoudiger om een passend wifi-ontwerp te maken.
- Doordat een grotere kanaalbreedte gebruikt kan worden, ontstaat er een hogere internetsnelheid, ondanks de interferentie.
- Ongebruikte frequentieruimte kan beter ingezet worden.
- Het is de beste oplossing als je de interferentie niet kan weghalen.
- Hoe groter de kanaalbreedte, hoe beter het werkt.
- Je merkt als eindgebruiker niet dat je apparaat dit achter de schermen doet.
Wat zijn de nadelen van puncturing?
- Alleen wifi 7-apparaten ondersteunen het.
- Alleen wifi 7-wifizenders ondersteunen het.
- Alleen bij brede wifikanalen is er voldoende ruimte om er ‘omheen’ te gaan.
- Het verhelpt de interferentie niet, het gaat er alleen beter mee om.
Wat is er anders bij puncturing?
Puncturing zorgt ervoor dat een kanaal waar interferentie op is gevonden beter bruikbaar wordt. Dit doet het door er omheen te gaan in plaats van doorheen. Je kunt het eigenlijk vergelijken met autorijden op een tweebaansweg. Ja, écht!
Laten we beginnen in een wereld zonder ‘Puncturing’. Je rijdt met de auto op een tweebaansweg waar je 100 km/h mag rijden. Maar helaas rijdt er een oude vrachtwagen voor je die niet harder kan dan 60. Helaas, harder dan dit kun je nu niet rijden.
Maar gelukkig is er nu puncturing! Je rijdt wederom met de auto op een tweebaansweg waar je 100 km/h mag rijden. Dit keer kom je wederom achter een oude vrachtwagen vast te zitten. Gelukkig is er om de zoveel tijd een inhaalstrook waardoor je weer kunt versnellen.
Het mooie aan puncturing is dus dat het er voor zorgt dat je óm de interferentie (in dit geval een oude vrachtwagen) heen kan, maar het haalt de interferentie niet helemaal weg.
Is puncturing geschikt voor kantoren?
Ja, absoluut! Puncturing zorgt ervoor dat een wifikanaal waar interferentie op plaatsvindt, beter presteert. Vooral in de omgang met oudere wifinetwerken (van bijvoorbeeld de buren), is puncturing handig om in te zetten.
Natuurlijk blijft het altijd het beste om interferentie te vermijden. Maar als je er echt niet omheen kan in het wifiontwerp, dan is puncturing mooi meegenomen.
In 2024 zien we dat (high density) kantoornetwerken weinig gebruikmaken van hele brede wifikanalen. Cisco raadt het zelfs af om bredere kanalen te gebruiken dan 80 MHz, terwijl de wifi 7-standaard zelfs 320 MHz-kanalen aan kan. Dat betekent dat hoewel puncturing zeer geschikt is voor kantoren, het thuis waarschijnlijk nóg effectiever werkt. Daar zijn immers geen volledig uitgemeten en doordachte wifi-ontwerpen, maar staat alles op Automatisch. (Ja Ziggo/KPN, we kijken jullie nu aan, boefjes!).
Kan iedereen gebruikmaken van puncturing?
Nee, helaas kunnen alleen wifi 7-zenders en wifi 7-apparaten gebruikmaken van puncturing. Tijd om te upgraden, dus 😀.